Συμβουλές επιλογής για απλές κουπόλες

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

Προκειμένου να κατασκευαστεί μια κουπόλα συνδυάζονται (συνήθως) τα παρακάτω επιμέρους τμήματα.

– Βάση. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο που βιδώνεται στην πλάκα / στέγη. Υπάρχουν βάσεις διαφόρων ειδών, αλλά συχνότερα χρησιμοποιούνται οι PVC16/0 και η PVC16/20.
Στην 16/0 το οικοδομικό άνοιγμα ισούται με το διαφώτιστο, έτσι αν έχουμε μια τρύπα στην πλάκα 100x100cm τότε και το διαφώτιστο τμήμα της κουπόλας είναι επίσης 100x100cm. Με τις βάσεις PVC 16/20 το διαφώτιστο είναι 20cm μικρότερο από το οικοδομικό άνοιγμα άρα χάνουμε σε φωτεινότητα. Όμως οι κουπόλες που έχουν βάση PVC 16/20 είναι οικονομικότερες γιατί συνδυάζονται με μικρότερο διαφώτιστο.
Οι βάσεις μπορούν να βιδωθούν είτε απ’ ευθείας στο δάπεδο / πλάκα, είτε σε χτισμένο στηθαίο. Μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε μεταλλική ή άλλη στέγη.
Αν οι βάσεις τοποθετηθούν σε στηθαίο, στη PVC16/0 το τοιχάκι αυτό θα πρέπει να έχει πάχος 11cm ακριβώς, ενώ στην 16/20 θα πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον 10 ως 14cm (αναλόγως με το αν υπάρχει εσωτερική επένδυση γυψοσανίδας)

Είτε υπάρχει είτε όχι στηθαίο, μετά την τοποθέτηση οι βάσεις καλύπτονται με μόνωση (π.χ. ασφαλτόπανο) τουλάχιστον στα σημεία βιδώματος και τους αρμούς.
Εναλλακτικά γίνεται επάλειψη με επαλειφόμενο ελαστομερές στεγανωτικό δωμάτων.

Υπάρχουν ειδικές βάσεις για λαμαρίνες/πάνελ βιομηχανικών κτηρίων.

– Το διαφώτιστο το οποίο συνήθως είναι διπλού τοιχώματος. Συνήθως το εξωτερικό τοίχωμα είναι από διαφανές συμπαγές πολυκαρβονικό για να αντέχει στο χαλάζι και να μη μπορεί να το σπάσει κάποιος επίδοξος διαρρήκτης. Επιπλέον, για το βίδωμα του πολυκαρβονικού χρησιμοποιούνται αδιάρρηκτα εξαρτήματα. Το εσωτερικό τοίχωμα απλώς προσφέρει μόνωση και είναι συνήθως από πλέξιγκλας. Το ένα από τα 2 τοιχώματα (συνήθως το εσωτερικό) είναι γαλακτερού χρώματος για να έχουμε ομοιόμορφη διάχυση του φωτός, να μη μας τυφλώνει ο ήλιος και να μην φαίνεται η βρωμιά που επικάθεται στο εξωτερικό τοίχωμα από ακαθαρσίες πουλιών ή άλλες αιτίες.
Μία καινούργια λύση είναι το πολυκαρβονικό Heatstop το οποίο μειώνει την ποσότητα της ζέστης που εισέρχεται στο χώρο.
Όσο αυξάνεται ο αριθμός των τοιχωμάτων του διαφώτιστου τόσο βελτιώνεται η θερμομόνωση που προσφέρει.
Για υψηλές απαιτήσεις θερμομόνωσης επιλέξτε το SkyluxWindow.
Το διαφώτιστο μπορεί να έχει μορφή είτε θόλου είτε πυραμίδας. Οι θόλοι παράγονται σε πολύ περισσότερες διαστάσεις και είναι φθηνότεροι.

– Πάνω στη βάση τοποθετείται ανοιγόμενο πλαίσιο (συνήθως) από PVC. Αν η κουπόλα είναι παραλληλόγραμη θα πρέπει να διευκρινιστεί σε ποια πλευρά θα τοποθετηθούν οι μεντεσέδες.

– Τρόποι ανοίγματος. Μια κουπόλα μπορεί να ανοίγει σε 90ο για να λειτουργεί ως ανθρωποθυρίδα σπρώχνοντας την με το χέρι ή με ηλεκτρικό μοτέρ. Εναλλακτικά μπορεί να ανοίγει σε περίπου 45ο με μανιβέλα,ή ηλεκτρικό μοτέρ (που μπορεί να έχει και τηλεχειρισμό) για καθημερινή χρήση εξαερισμού του χώρου. Τέλος μπορεί να ανοίγει στις 160ο για να λειτουργήσει ως απαγωγέας καπνού και θερμότητας σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Εξαερισμό μπορούμε να έχουμε και δια μέσω ειδικών βάσεων που έχουν γρίλιες στα τοιχώματά τους.

Αξεσουάρ
– Μπορεί να τοποθετηθεί σίτα τύπου ακορντεόν για να μην μπαίνουν έντομα ή πουλιά όταν η κουπόλα είναι ανοιχτή. Η τοποθέτηση γίνεται με Velcro (χριτς-χρατς) ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί οποτεδήποτε.

– Στο εσωτερικό ή εξωτερικό της κουπόλας μπορεί να τοποθετηθεί σκιάδιο.

Για πιο οικονομικές λύσεις μπορεί να γίνει τοποθέτηση του διαφώτιστου ή του ανοιγόμενου πλαισίου αλουμινίου απ’ευθείας πάνω στο στηθαίο χωρίς τη χρήση βάσης. Όμως η λύση αυτή είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στεγάνωσης και μόνωσης.

Δεν βρέθηκε κανένα προϊόν που να ταιριάζει με την επιλογή σας.