organic-waste

Τα υπολείμματα τροφών μπορούν να μετατραπούν σε δομικά υλικά

Σήμερα, ο ανανάς, οι πατάτες, τα μανιτάρια, το καλαμπόκι, τα πορτοκάλια και οι μπανάνες ανήκουν στα βασικά διατροφικά προϊόντα. Αύριο, μπορεί να αποτελούν την σπονδυλική στήλη των πόλεών μας, σύμφωνα με νέα έκθεση μιας μεγάλης μηχανολογικής εταιρείας.

Τοίχοι από καλαμπόκι και τούβλα από το ρύζι; Είναι δυνατόν; Μια πολυεθνική κατασκευαστική εταιρία πιστεύει πως είναι και προτείνει την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων για μόνωση, σανίδες και άλλα οικοδομικά υλικά. Σε όλο το δυτικό κόσμο, οι κατασκευές είναι μια μεγάλη πηγή αποβλήτων και ρύπανσης. Ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό εκπομπών CO2 και εκατομμύρια τόνους αποβλήτων, πολλοί από τους οποίους μπορούν να αποδοθούν στη γραμμική οικονομία που διαχειρίζεται τη βιομηχανία, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο “take, make, waste”, αξιοποιώντας τους ακατέργαστους πόρους και ανακυκλώνοντας ελάχιστα.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, η κατασκευαστική εταιρία Arup υποστηρίζει ότι η βιομηχανία πρέπει να μετακινηθεί προς μια κυκλική οικονομία ανατροφοδότησης που θα στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακύκλωση, στην απόρριψη όσο το δυνατόν λιγότερων αποβλήτων και τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων ακατέργαστων πόρων. Πιστεύουν μάλιστα ότι αυτό μπορεί να συμβεί χρησιμοποιώντας ως υλικό τα διατροφικά υπολείμματα. Περίπου το μισό του συνόλου των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια, αντιπροσωπεύοντας περίπου 60 εκατομμύρια τόνους τροφίμων. Η εφαρμογή της κυκλικής σκέψης σε αυτό το ζήτημα σε συνδυασμό με τα απόβλητα των κατασκευών, θα μπορούσε να σημαίνει την εκροή λιγότερων προϊόντων σε χώρους υγειονομικής ταφής, ενώ ταυτόχρονα θα υπήρχε κατασκευή ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών ώστε τα κατασκευαστικά απόβλητα να κρατηθούν μακριά από τις χωματερές. Θεωρούν επίσης ότι ορισμένα υλικά θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν κανονικά ως προϊόντα παραγωγής, εξαλείφοντας εντελώς τα απόβλητα. Στην έκθεση Urban Bio Loop, η εταιρεία Arup οραματίζεται τα μελλοντικά κτίρια να είναι φτιαγμένα από ανανά, πατάτες, μανιτάρια, καλαμπόκι, πορτοκάλια, μπανάνες και πολλά άλλα.

Η εταιρία αναφέρει στην έκθεσή της ότι το γνωστό σενάριο ” Business as usual ” δεν αποτελεί επιλογή για ένα βιώσιμο μέλλον και ότι πρέπει να βρεθούν διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα για να συνεχίσει η κοινωνία μας να αναπτύσσεται και να ευημερεί στο μέλλον. Και προσθέτει: “Η κατασκευαστική βιομηχανία πρέπει να αντικατοπτρίζει αυτήν την επείγουσα ανάγκη αλλαγής – πιθανόν περισσότερο από άλλες βιομηχανίες. Στην πραγματικότητα, εξακολουθεί να διαπνέεται από διάφορους επιζήμιους παράγοντες, όπως η χρήση υλικών υψηλής αντοχής, μη αναστρέψιμων οικοδομικών λύσεων, διαδικασιών χαμηλής απόδοσης και κατασκευής. Η χρήση οργανικών αποβλήτων στις κατασκευές θα επέτρεπε ενδεχομένως την αξιοποίηση της μη αναγνωρισμένης αξίας τους με θετικό αντίκτυπο όχι μόνο από περιβαλλοντική άποψη αλλά και από τεχνική, κοινωνική και οικονομική “, τονίζουν οι ερευνητές στην πολυσέλιδη έκθεσή τους.

Εκτός από τον καθορισμό των διαφόρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας τέτοιας προσπάθειας, η ομάδα κάνει επίσης συστάσεις για τη χρήση κάποιων υλικών. Για παράδειγμα, προτείνουν να ενσωματώνονται τα τσόφλια από τα φιστίκια σε επίπεδες σανίδες για εσωτερικά χωρίσματα., οι φλούδες της πατάτας και ο φελλός για θερμική μόνωση λόγω της χαμηλής αγωγιμότητας, της απόδοσης κατά της φωτιάς και των υδατοαπωθητικών δυνατοτήτων τους. Τα ινώδη υπολείμματα από τις μπανάνες και από τη συγκομιδή ανανά αλλά και μπανάνας που είναι τόσο ελαφρά και έχουν αντοχή, μπορούν να ενσωματωθούν σε χαλιά και μοκέτες.

Πηγή άρθρου: www.itrofi.gr

Chanel: Το εντυπωσιακό κατάστημα από υαλότουβλα στο Άμστερνταμ

Chanel: Το εντυπωσιακό κατάστημα από υαλότουβλα στο Άμστερνταμ

Το νέο κατάστημα του οίκου Chanel βρίσκεται στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο PC Hooftstraat στο Άμστερνταμ και αποτελεί ένα σίγουρο αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Το εντυπωσιακό του εγχειρήματος είναι πως βρίσκεται ανάμεσα σε τόσα κλασικά ολλανδικά σπίτια διαθέτοντας μία βιτρίνα κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από μασίφ υαλότουβλα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δημιούργημα από τους Ολλανδούς αρχιτέκτονες MVRDV. Μάλιστα το κτίριο δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζει με την αρχική ιστορική κατασκευή και τα ημιδιάφανα υαλότουβλα να συνθέτουν το μισό κομμάτι του κτιρίου. Προκειμένου να δημιουργηθεί η εντυπωσιακή πρόσοψη, το αρχιτεκτονικό γραφείο έπρεπε να δημιουργήσει ορισμένα εργαλεία από το μηδέν, όπως μια διάφανη κόλλα συνδεδεμένη με τις ακτίνες UV. Ακόμη πιο περίεργες ήταν οι τεχνικές κατασκευής που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί η αόρατη αισθητική, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του… πλήρους γάλακτος ως στρώση μεταξύ των υαλότουβλων!

Δείτε τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες..

 

Πηγή άρθρου: www.didee.gr

 

Πώς να τρυπήσετε ένα υαλότουβλο

Πώς να τρυπήσετε ένα υαλότουβλο

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν με τη διάθεση να βρίσκεται στο κόκκινο των εορτών και οι ιδέες για δημιουργική απασχόληση του μυαλού και όχι μόνο, ολοένα και μεγαλώνουν. Έτσι, γεννήθηκε και η ιδέα της διακόσμησης υαλότουβλων. Όχι απλά του χώρου με υαλότουβλα, αλλά της διακόσμησης του ίδιου καθεαυτού υαλότουβλου, εσωτερικά και εξωτερικά. Εμείς θα μιλήσουμε κυρίως για την εσωτερική του διακόσμηση.

Πώς λοιπόν μπορούμε να διακοσμήσουμε ένα υαλότουβλο εσωτερικά; Μα φυσικά, θα πρέπει να το τρυπήσουμε πρώτα! Πώς? Με καλή διάθεση και ακολουθώντας τα εξής βήματα:

  • Με τη βοήθεια ενός διαμαντοτρύπανου ανοίγουμε προσεκτικά την τρύπα που θέλουμε πάνω στο υαλότουβλο, προσέχοντας το σημείο που θα δημιουργηθεί η τρύπα να είναι όσο το δυνατόν στη μέση της πλευράς του υαλότουβλου. Η κίνηση του τρυπανιού θα πρέπει να είναι κάθετη με το υαλότουβλο, σταθερή και χωρίς βιασύνη.
  • Παράλληλα με το τρύπημα, θα πρέπει να ρίχνουμε νερό πάνω στο σημείο που τρυπάμε, έτσι ώστε να αποφύγουμε την πύρωση του τρυπανιού και κατ΄επέκταση το σπάσιμο του υαλότουβλου.
  • Μετά από 4-5 λεπτά περίπου, το υαλότουβλο θα έχει ήδη τρυπήσει και αφού το καθαρίσουμε με νερό μέσα-έξω και το αφήσουμε να στεγνώσει, είναι έτοιμο για διακόσμηση!

Μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στο υαλότουβλο φωτάκια, χαλίκι, άμμο, ακόμα και νερό. Δε μας δεσμεύει τίποτα, εφόσον φυσικά αυτό που θα τοποθετήσουμε να χωράει μέσα από την τρύπα που φτιάξαμε. Στη συνέχεια μπορούμε να ασχοληθούμε και με τη διακόσμηση της εξωτερικής πλευράς του υαλότουβλου. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι, όπως η τεχνική του ντεκουπάζ, τα αυτοκόλλητα βινυλίου ή ακόμα και τα απλά, η ζωγραφική και διάφοροι άλλοι, που αν ενεργοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας, σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

 

 

 

Προσθέστε υαλότουβλα στο χώρο σας

Το υαλότουβλο είναι ένας τρόπος να κάνετε κάτι διαφορετικό μέσα στο σπίτι σας. Αν έχετε βαρεθεί το κλασικό διαχωριστικό δωματίων, δηλαδή τον τοίχο, σας έχουμε μια υπέροχη πρόταση για κάτι εναλλακτικό. Τα γνωστά σε όλους υαλότουβλα. Αντί για τα κλασικά χωρίς χρώμα μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τα διάφορα χρώματα που έχουν και να κάνετε απίστευτους συνδυασμούς, είτε ακόμα και να βάλετε ανάμεσα τουβλάκια με σχέδια. Θα δώσει άλλο στυλ στο σπίτι σας που πολλοί θα ζηλέψουν.

 

Μπορείτε ακόμα να τα χρησιμοποιήσετε και ενσωματωμένα στον τοίχο.

 

Ή ακόμα για το μπάνιο σας…

 

Πηγή άρθρου: www.bobandwendy.gr

Διάφανα υαλότουβλα που εξασφαλίζουν ενέργεια από τον ήλιο

Τα σπίτια του μέλλοντος θα μπορούν να κατασκευάζονται με δομικά συστήματα που θα μετατρέπουν τις ακτίνες του ηλιακού φωτός σε αξιοποιήσιμη ενέργεια.

Επιστήμονες που ασχολούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσουν μια επαναστατική νέα τεχνολογία, που αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας να κατασκευάζονται κτίρια που θα παράγουν τα ίδια την απαιτούμενη ενέργεια για τις λειτουργίες τους.

Τα υαλότουβλα Solar Squared έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να τοποθετούνται είτε σε νέες κατασκευές είτε σε ανακαινίσεις παλιών κτιρίων και θα βγουν στην αγορά μέσα στο 2018 σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Exeter.

Τα υαλότουβλα Solar Squared είναι παρόμοια με τα παραδοσιακά υαλότουβλα, τα οποία αντικαθιστούν τα κανονικά τούβλα με στόχο την διέλευση του ηλιακού φωτός στα κτίρια. Κάθε υαλότουβλο Solar Squared μέσω «έξυπνης» οπτικής τεχνολογίας συγκεντρώνει την εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία σε μικρά ηλιακά κύτταρα, ενισχύοντας τη συνολική ενέργεια που παράγεται από κάθε κύτταρο. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία του κτιρίου, για αποθήκευση σε μπαταρίες ή για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Με δεδομένο ότι τα κτίρια σήμερα καταναλώνουν περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η τεχνολογία Solar Squared μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην μείωση του ποσού αυτού με σχετικά μικρό κόστος.

Πηγή άρθρου: DailyMail